keskiviikko 15. huhtikuuta 2015

Kukkia ja kulttuuria

Graffiti Vltavskán metropysäkillä


Vaahterat kukkivat












Ilmat ovat olleet mitä parhaimmat ja sen vuoksi vietimme koko viikonlopun tepastellen ympäri kaupunkia kameroiden kanssa huokaillen ihanille nähtävyyksille. Kevät on edenny täällä pitkälle ja kukkia on joka puolella, vaikka puissa ei vielä kunnon lehtiä olekaan.
Pyhän Vituksen katedraali


Aamiaiseksi olimme ostaneet lähikaupasta tavalliseksi luulemaamme leipää, joka sitten olikin (taas) kuminaleipää, mutta tsekkiläisille selkeästi sitä arkisinta. Kaupassa ruokatarvikkeiden tutkaileminen vie vielä aikaa, kun tuotteiden nimet ja sisällöt jäävät arvailun varaan (kumina on sitten kmín).



Aloitimme kierroksemme Prahan linnasta tai pikemminkin tiluksista, sillä nähtävää ja turisteja oli niin paljon, että jätimme linnan ja katedraalin sisäosat toiseen kertaan. Linnan puisto oli upea patsaineen ja kasveineen. Muratti kiertää maata ja puita hoitamattomammilla alueilla ja peittäen maan ja puut vihreään mattoon. Arkkitehtuuria ihaileville linna ja sen ympäristö tarjoaa tutkittavaa, sillä linnasta löytyy eri tyylilajeja ja ehdottomana helmenä goottilainen Pyhän Vituksen katedraali.

Muuria ja murattia kuninkaallisessa puutarhassa

Sijainti on korkealla ja nähtävyydet Vltava-joen toiselle puolelle ovat upeat. Kiertelyn päätteeksi lounastimme paikallista ruokaa tarjoilevassa ravintolassa, jossa gulassi leipämykyjen kera maksoi vaivaiaset 3,60€.
Wallensteinin puutarhassa iso karppiallas

Wallensteinin puutarhaa













Osa puutarhan puista oli jo kukassa



Sunnuntaina suunnistimme puistoon linnan lähellä poiketen matkan varrella barokkityylisessä Wallensteinin puutarhassa. Karppien, huuhkajien ja riikinkukkojen lisäksi geometrisesti jäykässä puutarhassa oli erikoinen tippukiviä muistuttava seinä, jonka groteskeista muodoista voi löytää erilaisia hahmoja.
Grotto eli keinotekoinen "luonnonseinämä"

Puutarhasta aloitimme kiipeämisen jyrkkää rinnettä ylös kohti Petřínin kukkulaa ja huipulla olevaa tornia. Tällä kertaa otimme prahalaiseen tyyliin eväät mukaan. Sinne kuulemma kaupungissa asuvat toisinaan pakenevat viikonloppujen turistilaumoja enkä ihmettele; ylhäällä lounastaessamme näimme Kaarlen sillalla kulkevan katkeamattoman turistivirran.
Petřínin kukkulalta näkyi pitkälle Prahan keskustan yli

Maanantain koulupäivä peruuntui, kun matkatoverini jalka kipeytyi kahden päivän kävelyreissusta ympäri kaupunkia. Lähdin mukaan, jos vaikka kaksi tsekkiä osaamatonta selviäisi paremmin kuin yksi (viittomalla siitä selvittiin lopulta). Kuulimme illalla vuokraemännältämme, että vielä oli riittänyt viikonloppuna lunta lasketteluun, vaikka täällä Prahassa ei ole lumesta tietoakaan ja asteitakin melkein parikymmentä!

Seuraavana aamuna koulu alkoi 12 ja saimme tutustua paremmin koulun valokuvausstudioihin. Meille pidettiin pieni luento huomisesta valokuvaussessiosta eläintarhassa, jonne lähdemme pyynnöstä, jossa tarhan asukeista halutaan tunnistettavia kuvia ilman häiritseviä aitoja ja verkkoja. Tehtävä lienee haastava muutenkin ja yli 55mm objektiiville olisi käyttöä, mutta koululla ei ollut kameraan sopivaa. Onneksi jalustan sai lainaan, mikä helpottaa kuvaamista huomattavasti. Tutustuimme vielä ensimmäistä vuotta käyvien valokuvaustuntiin, jonka tähtenä toimi ananas.

Mallimme ananas ja peili, jota hyödynsimme valaistuksessa
Vihdoin löytyi luettavaa!













Löysin myös vihdoin iltalukemista. Lähikaupoista ei juuri ole englanninkielistä kirjallisuutta ollut tarjolla, joten uskaltauduin iltapäivän metroruuhkaan ydinkeskustaan muiden turistien keskelle ja satuin löytämään viimeisen osan trilogiasta, josta kaksi edellistä olen jo lukenut!










Ei kommentteja:

Lähetä kommentti