sunnuntai 26. huhtikuuta 2015

Historian havinaa


Kaikki oli lähes kasvillisuudenpeittämää
Kouluviikko oli jälleen kerran niin lyhyt, että lauantai meni kokonaan tehdessä omaa projektia, joka on juuri tällaisia tilanteita varten hyvä olla mietittynä ennen vaihtoon lähtöä.
Voikukkia










Jotta tällekin viikolle kertyisi 36 tuntia, oli pakko jälleen viettää koko päivä kameran kanssa. Tarkoitukseni oli alun perin kuvata pelkästään filmille, mutta se ei millään riittäisi kuromaan tunteja, jotka koulupäiviltä jäävät uupumaan. Mukanani oli siis kolme kameraa: koulun filmikamera, oma filmikamera, jonka toimivuus olisi testattava takuuajan sisällä, sekä digikamera. Viikonloput tuovat turistit kaduille, ja kun tällä kertaa en halunnut kuvata ihmishälinässä supersosiaalisen viikon jälkeen, suuntasin hiljaisempiin maisemiin Olšanyn hautausmaalle.


Ja lisää vihreää
Matkaa oli metrolla vain muutaman pysähdyksen ja yhden vaihdon verran Floran pysäkille. Nimi oli kuvaava murattien ja muiden kasvien peittämille haudoille ja mausoleumeille, joista vanhemman puoliskon kivet alkoivat antaa ajalle hiljalleen periksi. Puissa oliva jo lehdet valoa kauniisti siivilöimässä, onnekseni, tai valokuvaus paahtavassa auringossa olisi ollut erittäin vaikeaa. 






Patsaat olivat upeita
Jo sortunut mausoleum

Mehiläinen työssään
Kuvaaminen on ollut jo ihan tarpeeksi hankalaa päivisin, kun aurinko on vielä niin korkealla, että taivas ylivalottuu poikkeuksetta ja kirkas paiste jättää kuviin harmaan verhon. Onneksi sadetta on tullut erittäin vähän, mutta poutapilvetkään eivät kuvaamista helpoksi tee. Lähes joka päivä tulee istuttua koneen ääressä vähintään pari tuntia päivän otoksia käsitellessä. Sää oli onneksi muuten aivan ihana ja kesäisen lämmin, eikä kaupungin melu ulottunut hautausmaan muurien yli, ja sain uppoutua täysin kuvaamiseen.


Lähikuvat tuntuvat onnistuvan parhaiten käytössäni olevalla linssillä


Tyhjään päättyvät portaat
Pienenä miinuksena tosin ongelmat uudessa kamerassa. Sen valotusmittari ei jostain syystä toimi kunnolla ja joudun maanantaina sitten viemään sen näytille Fotoskodaan, josta sen ostin. Valitsin liikkeen koulun suosituksesta ja valtava kolmessa kerroksessa oleva valokuvausliike vaikutti erittäin vakuuttavalta, mutta voihan olla, että tarkistuksessa ongelmaa ei ole huomattu. Tiistaina olisi sitten suunnitelmissa kehittää vihdoin valokuvia, ja samalla näen, kuinka pieleen valotus on omalla kamerallani mennyt. Vielä en tämän reilun puolen vuoden aikana ole kehittynyt niin hyväksi kuvaajaksi, että osaisin arvioida valotuksen itse.
Kuvausreissun paras otos


Kiinalaisia buddhapatsaita



























Suloisia japanilaisia kiinnitysnappeja (netsuke)

Aivan kuin gallerioissa ei olisi tullut jo kierrettyä tarpeekis, lähdimme kiertämään kansallisgalleriaa, joka on jaettu useampaan rakennukseen ja käsittää toista kymmentä erilaista näyttelyä. Emme aio kuitenkaan kiertää niitä kaikkia vaan vain pysyvät näyttelyt, joihin alle 26-vuotiaat opiskelijat pääsevät ilmaiseksi ja aikuiset, joihin minut lasketaan, 550Kč (~20€) hinnalla ja aikaa käytettävissä on puoli vuotta. Ei paha hinta sekään seitsemään eri näyttelyyn, kun pelkkä Kiasma on 12€. 

Kiinalainen maalaus Pioni ja kaksikimalaista


Luuranko ja salama -netsuke


Coisonné -tekniikalla kuvitettu
japanilainen vaasi
Aikajärjestyksen mukaan kiertäessä tulemme samalla seuranneeksi taidehistoriaa antiikista nykypäivään. Ensimmäinen näyttely koostui Aasian taiteesta ja ensimmäisten länsimaisten sivilisaatioiden kulttuureista. Aasialaiset koristelut hämmentävät aina yksityiskohdillaan, joilla käyttö- ja rituaaliesineitä on koristeltu sekä puupiirrosten ohuet ääriviivat, jotka omissa kaiverrustöissäni jäävät voimankäytön jalkoihin. Välimeren ja Mesopotamian alueiden kulttuurit olivat historiantunneilta tutuimpia ja aikakausia oli helppo seurata ilman esittelytekstejä. Tästä on kierrosta hyvä jatkaa kohti keskiaikaa.




Kiinalaista posliinia eri aikakausilta














Pienen pieni kaiverrettu korukivi, jota
kamera ei meinannut saada tarkennettua











Antiikin kreikan mustakuviotekniikkaa
Hevosenmallinen juomasarvi antiikin
ajalta
Antiikin roomalainen kopio antiikin
Kreikan Nemesis-veistoksesta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti